reklama
reklamareklamareklama
Dziś jest niedziela, 21 grudnia. Imieniny Tomasza, Piotra, Tomisława.
3℃
(zachmurzenie duże). Zobacz prognozę pogody

Zgłaszanie nadużycia w komentarzu

Komentarz

Treść: 3 kg kapusty kiszonej 20 dag słoniny 50 dag karczku 50 dag wołowiny od kotleta 30 dag kiełbasy zwyczajnej 20 dag boczku wędzonego 5 grzybów suszonych koncentrat pomidorowy papryka słodka w proszku 1 czubata łyżka majeranku ziele angielskie liść laurowy 4 duże cebule Kapustę kiszoną 2 razy zagotować w wielkim garze, odlać wodę. W osobnym garnczku przetopić słoninę i wrzucić pokrojone kawałki mięsa. Mięso zrumienić i dodać 2 pokrojone w plastry cebule. Poddusić i dolać trochę wody. Gotować około 15 minut. Powstanie z tego gulasz. Po ugotowaniu wlać gulasz do kapusty kiszonej, wrzucić parę listków laurowych i ziele angielskie. Teraz przystępujemy do krojenia kiełbasy i boczku. Wrzucamy na roztopioną słoninę i dodajemy pokrojoną cebulę. Całość dusimy i wrzucamy do gara z kapustą. Grzyby namoczyć 1 godzinę i pokroić w paski. Wrzucić do gara z kapustą. Wszystko gotować 2 godziny, dodać koncentrat pomidorowy, pół paczki sproszkowanej papryki. Ponownie gotować 2 godziny. Pod koniec gotowania dodać majeranek i zrobić zasmażkę z 3 łyżek mąki. Bigos będzie jeszcze smaczniejszy, gdy na drugi dzień podgotujemy go ponownie.

Podpis: Przepis na bigos
Dodano: 2025-04-16 17:04:14
Powód
Wersja strony: stacjonarna / mobilna
PW Media © 2009-2025 @:
Nawigacja: Kontakt z redakcją i reklama / Regulamin / Polityka prywatności
MojaOlesnica.pl w mediach społecznościowych: Facebook / Instagram / YouTube