Bezpieczne grzybobranie. Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku –
gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak
przyjemny, słodkawy.
Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone. Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni. Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
Nie zbierajmy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną. Nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących, np. muchomorów. W lesie zachowujmy się cicho. Nie śmiećmy ani w lesie, ani na obrzeżu lasu. Śmieci wszędzie źle o nas świadczą.
źródło: Nadleśnictwo Oleśnica Śląska
Komentarze (4)
Jaki bałagan w państwie taki w lesie . Jak można tam śmieci wyrzucać ?!!! O burakach wjeżdżających autami do lasu nie wspomnę . Żenada
ZgłośOdpowiedzialny grzybiarz - to taki grzybiarz, który nie zostawia po sobie papierzaków dla następnych pokoleń!!!
Zgłoś