reklamareklamareklama
Dziś jest poniedziałek, 6 lutego. Imieniny Bohdana, Doroty, Pawła.
-5℃
(zachmurzenie duże). Zobacz prognozę pogody

Ksiądz chwalił PiS i prezesa Kaczyńskiego. Jest stanowisko kurii

Aktualności23.01 o 07:05Komentarzy: 100
O księdzu Tadeuszu Farysiu stało się głośno w całej Polsce, ponieważ chwalił PiS i prezesa Jarosława Kaczyńskiego na spotkaniu partii w Oleśnicy. Co na to kuria?

Ksiądz kanonik Tadeusz Faryś

Jak już informowaliśmy, pochodzący z naszego miasta ksiądz kanonik Tadeusz Faryś był gościem na spotkaniu opłatkowo-noworocznego Prawa i Sprawiedliwości, które odbyło się 15 stycznia w Zamku Książęcym w Oleśnicy. W trakcie swojego wystąpienia chwalił partię i jej prezesa, Jarosława Kaczyńskiego.

- Tworzymy projekty, programy polityczne. Obudźmy się. Prawo i Sprawiedliwość, to są święte słowa! Niech nas niosą, to są skrzydła! To wielkość! To program, no z nieba nam spadł! Chcę was tu prosić... Zaraz, może zanim poproszę. Bądźmy dumni. Bądźmy dumni z naszego prezesa Jarosława Kaczyńskiego! Bądźmy dumni! Jeśli jesteście zgodni, oklaski dla niego! To wielki człowiek - mówił duchowny, po czym rozbrzmiały oklaski.

Ostrzegał przed możliwością przegrania wyborów. - Nie tylko chodzi o to, byśmy wygrali w przyszłych wyborach. Nie tylko. Nie tylko. Bowiem, jeśli, nie daj Boże, byłoby inaczej, to... To nastąpi to, co jest najbardziej podłe. Podległość. Podległość Polski! - kontynuował i podkreślał znaczenie suwerenności.

O sprawie, cytując portal MojaOlesnica.pl i zamieszczony przez nas materiał wideo, informowały też ogólnopolskie media, takie jak m.in. Onet, naTemat, gazeta.pl, o2 czy satyryczna strona JoeMonster.org, Michał Marszał z tygodnika "NIE" oraz profil "Make life harder". W wielu publikacjach podkreślano angażowanie się księdza w politykę, co spotkało się też z krytyką ze strony internautów.

Poznaliśmy właśnie stanowisko zwierzchników duchownego, który mieszka na terenie diecezji świdnickiej. - W związku z wystąpieniem ks. Tadeusza Farysia na spotkaniu noworocznym Prawa i Sprawiedliwości, chcemy zauważyć, że miało ono charakter prywatny i tak też należy odbierać obecność ks. Tadeusza. Trzeba też zauważyć, że ks. Faryś jest emerytowanym duchownym - oświadczył ks. Przemysław Pojasek, rzecznik Prasowy Świdnickiej Kurii Biskupiej.