reklamareklama
Dziś jest sobota, 4 lipca. Imieniny Malwiny, Izabeli, Aureliana.
MojaOlesnica.pl na Facebooku

Oświadczenie Służb Ratowniczych i spółki REGEM

Aktualności3.06 o 09:35Komentarzy: 53
Otrzymaliśmy stanowisko stowarzyszenia Służby Ratownicze oraz związanej z nim personalnie spółki REGEM. - Nie pozwolimy, aby zniszczono coś, na co pracowaliśmy wszyscy - i zarząd, i członkowie przez ostatnie lata - czytamy.

* * *

Idąc naprzeciw atakom i fałszywym oskarżeniom, jakie pojawiły się w ostatnich dniach w mediach, a szkalujących przede wszystkim dobre imię Stowarzyszenia Służby Ratownicze – mówimy stanowcze NIE takim zachowaniom. Nie pozwolimy, aby zniszczono coś, na co pracowaliśmy wszyscy – i zarząd, i członkowie przez ostatnie lata. Coś, co robione jest z pasji i na rzecz drugiego człowieka.

Ucinamy wszelkie spekulacje – obowiązująca obecnie umowa w szpitalu została podpisana pomiędzy Powiatowym Zespołem Szpitali w Oleśnicy, Gminą Miastem Oleśnica i Stowarzyszeniem Służby Ratownicze na okres od 01.05.2020 .r do 30.06.2020 r. To trójstronne porozumienie, które zawarliśmy łącząc siły w walce z COVID-19, opiewa na kwotę 15.000 zł. Wcześniej w ramach podpisanej umowy pomiędzy Powiatowym Zespołem Szpitali w Oleśnicy i Stowarzyszeniem Służby Ratownicze otrzymaliśmy za okres marzec-kwiecień kwotę 17.100 zł. Są to sumy, które pozwalają regulować nam bieżące koszty działalności SR. Bez tego nie bylibyśmy w stanie pokryć wydatków związanych z zakupem paliwa, czynszu, ubezpieczeniami, przeglądami i paszportami sprzętu medycznego, itp., bowiem przez okres pandemii w żaden sposób nasze Stowarzyszenie nie byłoby w stanie zarobić na swoje utrzymanie z powodu odwołania np. wszelkich kursów czy zabezpieczeń medycznych. Nasze działania w ramach umowy obejmują: prowadzenie w Szpitalu procedury triasu na izbie przyjęć Szpitala, zabezpieczenie oddziału obserwacyjnego, w którym przebywają pacjenci z podejrzeniem zakażenia COVID-19 oczekujący na wynik, udział w transporcie pacjentów z potwierdzonym wynikiem COVID-19, wsparcie w pracach magazynowych, wsparcie w pracach porządkowych (ozonowanie), gotowość do świadczenia dodatkowych usług w wyjątkowych sytuacjach (np. wsparcie oddziału ginekologiczno-położniczego).

Żaden członek stowarzyszenia, ani żadna osoba z zarządu nie pobiera wynagrodzenia z tytułu działalności w SR, gdyż jesteśmy WOLONTARIUSZAMI.

O wszelkich sprawach finansowych oraz umowach współpracy dot. SR, każdy z członków jest informowany na bieżąco i ma pełny wgląd w dokumentacje oraz stan konta Stowarzyszenia. Od kilku lat Zarząd Stowarzyszenia uzyskuje absolutorium od swoich członków. Przeszliśmy też kilka kontroli, różnych organów państwowych, które nie wykazały nieprawidłowości. Każdorazowo też wszelkie umowy są konsultowane i przedstawiane podczas Walnego Zebrania Członków Stowarzyszenia.

Z zażenowaniem dowiadujemy się też, że „głównym grzechem zarządu jest fakt, ze osoby z zarządu SR mają swoją działalność gospodarczą i zarabiają”……. . Tak potwierdzamy – poza działalnością wolontariacką–uczciwie i ciężko pracujemy, od kilku lat z powodzeniem prowadząc działalność gospodarczą w formie spółki REGEM, która jest właścicielem podmiotu leczniczego PeritoMedical, ale również – drukarni, sklepu medycznego oraz kancelarii prawno-ubezpieczeniowej. Na każdy sprzęt i środki ochrony które wprowadzono do obrotu, spółka posiada faktury zakupu.

Co do kłamliwych zarzutów pod adresem rzekomych błędów medycznych - wszelkie pisma w tej sprawie nasi prawnicy przygotują do piątku.

Marta Kubiak
Zastępca Prezesa Służby Ratownicze
Członek Zarządu REGEM sp. z o.o.

* * *

rd

Podziel się tym artykułem na Facebooku

reklamareklamareklamareklama

Skomentuj

Osoba komentująca oświadcza, że nie będzie publikować treści o charakterze bezprawnym i tym samym akceptuje regulamin. Komentarze internautów nie muszą być zgodne z poglądami redakcji.
Podpis:

Komentarze (53)

ble, ble4.06 o 09:47

służby ratownicze powinny mniej się pchać na media. Do roboty, !!! Pani Marto takiego gawędziarstwa jeszcze nie czytałam.

fjajh4.06 o 07:48

#jestesmyzaTomkiem

@L.3.06 o 22:08

Ale żaden z nich nie udaje ze ma fundację i jest wolontariuszem.

koza3.06 o 21:56

jestem na TAK za Tomaszem Krawczakiem!

......3.06 o 19:24

Czytam te wszystkie wypowiedzi i potocznie mówiąc szlag mnie trafia. Znam pana Tomka Krawczaka nie od dziś i widziałem go w akcjach i uwierzcie mi nie jeden ratownik medyczny przy działaniach z jego udziałem czułby się zawstydzony ,a tym wszystkim którzy go teraz negują, życzę aby nigdy nie musieli spojrzeć mu w oczy kiedy będzie ich ratował.Powodzenia.

KRS 23.06 o 18:07

Czy mnie oczy mylą bo w rubryce krs stowarzyszenia jako zastępca prezesa figuruje inna osoba a i gdzie się podziało perito medical z facebooka i czemu zniknęło wraz z aferą? Przypadek może ...

KRS3.06 o 17:02

może jednak nie warto było tematu rozdmuchiwać jeśli w rubryce "przeglądanie dokumentów finansowych" w KRS widnieje odpowiedź: "brak dokumentów dla nr KRS..."

Ciekawy 3.06 o 16:43

Panie Tomku po co pan się pcha tam gdzie pana nie chcą. Pracownicy pogotowia to fachowcy ,a pana wiedza jest mizerna .

haha3.06 o 15:33

GALL ANONIM - przecież oni mają 4 samochody wzięte i każdy z nich (zarząd SR i REGEM) ma po kolejnych kilka swoich aut

L.3.06 o 15:24

A czy ktoś pyta ratowników czy lekarzy na kontrakcie którzy mają swoje firmy jakimi autami jeżdżą? Bez sensu poruszany temat.

Ostatnio dodane
Zobacz więcej