reklama
reklama
Oleśnica - MojaOlesnica.pl. Aktualności z Oleśnicy i okolic.
Dziś jest poniedziałek, 20 listopada. Imieniny Anatola, Rafała, Edmunda.
reklama
reklama
reklama

Pomidor, który waży 2 kilogramy!

Dodano: 2017-08-28 10:12:18 | Komentarzy: 37 | Kategoria: Ciekawostki
Jackowi Batogowi, rolnikowi z Ligoty Małej, udało się wyhodować olbrzymiego pomidora, który waży ponad 2 kilogramy!


Pomidor-olbrzym wyrósł w Ligocie Małej

Jacek Batog, rolnik z Ligoty Małej, wśród swoich upraw znajduje czasem duże i niespotykane okazy. Tym razem udało mu się wyhodować pomidora, który waży ponad 2 kilogramy!

Dumny hodowca podkreśla, że jego uprawy w dużej mierze pochodzą z roślin zabranych przez jego przodków z Kresów Wschodnich, które dawały przy tym nowe nasiona. Efekt jest taki, jak widać na zdjęciu.

rd

reklama
Podziel się tym artykułem na Facebooku
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

Skomentuj

Osoba komentująca oświadcza, że nie będzie publikować treści o charakterze bezprawnym i tym samym akceptuje regulamin. Komentarze internautów nie muszą być zgodne z poglądami redakcji.
Podpis:

Komentarze (37)

Ja mega polecam warzywa od pana Jacka, ale także naturalne oleje, jajka wiejskie. Wszystko naprawdę dobre. I na pewno jak sezon na dynie się zacznie porządnie do niego pojadę po zapas. No i naprawdę cena jest mega konkurencyjna.

Podpis: OT
Dodano: 2017-09-03 20:32:02 | Zgłoś naruszenie

Kupiłem pomidory u tego Pana. Były normalne. Nie jakieś super smaczne i białe w środku.

Podpis: Sołtys
Dodano: 2017-09-03 19:49:15 | Zgłoś naruszenie

Mozna u niego zakupic pomidorki?

Podpis: ????
Dodano: 2017-09-03 16:24:25 | Zgłoś naruszenie

Wydaje mi sie ze pomidory pod chmurką muszą byc czyms potraktowane zeby nie czarnialy w skutek kwasnych deszczy jekie teraz mamy.Bo sam uprawiam pomidory tylko dla siebie i niczym ich nie pryskam bo to dla siebie. I zalezy od roku albo czarnieja bardzo wczesnie albo trochę puzniej.A w szklarni ktora mam pomidory nie czarnieja bo sa podlewane pod kszak a nie na kszak pomidora.

Podpis: .
Dodano: 2017-09-03 12:15:30 | Zgłoś naruszenie

Do Marian - wiem doskonale o tym, że pomidory w gruncie są znacznie lepsze od tych ze szklarni czy folii. W tym roku mam po raz pierwszy foliak i dla porównania posadziłam kilka tych samych odmian również w odkrytym gruncie. Smak jest znacznie lepszy z gruntu ale ich już prawie nie ma ponieważ zostały skasowane przez grad, który nawiedził nas chyba trzy tygodnie temu. Ja w poprzedniej wypowiedzi odniosłam się do uprawy hydroponicznej- przemysłowej a nie do odmian amatorskich jakie uprawiamy dla siebie. Wśród tych odmian jest ogromna różnorodność w tym przede wszystkim smakowa- wiem coś o tym bo tylko w tym roku wypróbowałam ok. 100 nowych dla mnie odmian, w tym również i stare odmiany przywiezione jeszcze przez dziadków ze wschodu. Na przyszły rok mam już wybrane te najbardziej pyszne . Wielu odmian nie posadzę już nigdy bo nie smakują nikomu. Odmiany towarowe to zupełnie inna bajka.

Podpis: pomidoroza
Dodano: 2017-09-01 17:31:23 | Zgłoś naruszenie

Do "pomidoroza": Pomidory od Pana Jacka dojrzewają w pełnym słońcu stąd ten smak. Co prawda mają grubszą skórkę, ale rosną na świeżym powietrzu. Szklarnie nie przepuszczaja promieni słonecznych w 100% dlatego pomidor szklarniowy ma całkiem inny smak.

Podpis: Marian
Dodano: 2017-09-01 15:10:43 | Zgłoś naruszenie

Chętnie porozmawiałabym z Panem Jackiem i wymieniła doświadczenia w uprawie pomidorów. Mam sporo ciekawych super pysznych odmian więc moglibyśmy się nimi wymienić nasionami. Jeszcze raz gratuluję pasji bo uprawianie odmian amatorskich to duża sztuka. Widziałam najnowsze szklarnie w Siechnicach i na pewno tych pomidorów nie jadłabym. Szklarnie potężne, bardzo wysokie w w środku wyłożone kaflami. Na wysokości ok. 0,5 m są koryta z podłączonymi wężami. W korytach ( wąziutkie ) rosną dorodne krzaki pomidorów.

Podpis: pomidoroza
Dodano: 2017-09-01 11:51:06 | Zgłoś naruszenie

Szanowni Państwo, Dokonuję zakupów rzeczowych pomidorów już ładnych parę lat. Miałem sposobność być na polu p. Jacka i sam osobiście ocenić proces produkcyjny tych warzyw. W 100 % potwierdziła się cała przedmowa Gospodarza , o tym jak dogląda i dba własne polepko. O smaku nie będę się wypowiadał , bo to ni jak się nie ma tego "szajsu" z marketów. Przez te lata poznałem Państwo Batogów i wiem , że nie są ukierunkowani tylko na zysk. Niejednokrotnie wspierali akcje charytatywne ( np . zeszłoroczna akcja Nikoli ) , regularnie wspierają działania PCPZ i to świadczy o tym jakimi są ludźmi. Gratuluję okazu.

Podpis: ŚR
Dodano: 2017-09-01 11:37:38 | Zgłoś naruszenie

Gratulacje dla Pana Jacka. Tak duży pomidor wyrasta najczęściej ze staśmionego kwiatu, miałam w tym roku kilka takich sztuk bo ich na czas nie oberwałam. Pomidor nic nie traci na smaku. Super, że jeszcze ktoś tak jak i ja uprawia stare odmiany a nie mydlane w smaku przemysłówki.

Podpis: pomidoroza
Dodano: 2017-09-01 11:35:07 | Zgłoś naruszenie

czy ten pan uprawia tez dynie? gdzie mozna kupic dynie w Olesnicy albo okolicach?

Podpis: Zosia
Dodano: 2017-09-01 08:41:55 | Zgłoś naruszenie

wyglada jak ci......a po 10 muzynach

Podpis: brawo ja
Dodano: 2017-08-31 00:26:21 | Zgłoś naruszenie

widzę kilkanaście komentarzy z jednego numeru IP w celu rozreklamowania samego siebie

Podpis: Waldek2
Dodano: 2017-08-30 17:23:27 | Zgłoś naruszenie

wyłącznie na oborniku produkcji osobistej w wychodku... mniam

Podpis: Waldek2
Dodano: 2017-08-30 17:21:58 | Zgłoś naruszenie

Ekologiczna uprawa hehe dobre przecież w pomidora wali się tyle chemi że głowa mała, sprubujcie wsadzić pomidory i ich nie pryskać to go zgnilizna wezmie jak już będzie zielony

Podpis: Edek elektryk
Dodano: 2017-08-30 13:46:08 | Zgłoś naruszenie

Pomidory tego Pana sa wyłącznie na Oborniku bez żadnego nawozu i chemii

Podpis: Waldek
Dodano: 2017-08-30 09:00:43 | Zgłoś naruszenie

Znam człowieka,mieszkam w niedalekim sąsiedztwie,jestem naocznym świadkiem pracy Pana Jacka i jego rodziny w polu-niemal wszystko to ręczna robota.Nawet ten obornik, już nie wiem ile przyczep przywiózł i z chłopakami widełkami po polu rozrzucili no i zaorał.Uprawiają warzywa rzeczywiście zgodnie z tradycją.Tak jeszcze przy okazji-przez ileś lat uprawiali te pomidory i dynie jako jedyni a gdy osiągnęli sukces to w sąsiedztwie też zaczęto uprawiać pomidory.Jednak na takie mistrzostwo jak Pana Jacka to się ciężko pracuje latami.Szacunek Państwu Batog za to co robią.

Podpis: dalszy sąsiad
Dodano: 2017-08-30 00:15:14 | Zgłoś naruszenie

Go Ha O.o.O.o.O.oO.oO Twoja babka i prababka go ha go ha |3zł

Podpis: JACA
Dodano: 2017-08-29 22:49:22 | Zgłoś naruszenie

jaca goha go ha 3zl

Podpis: nbnv
Dodano: 2017-08-29 22:16:30 | Zgłoś naruszenie

Gratuluję !!! Mega pomidorka--- w zieleniaku jak bym poprosiła kilogram to pewnie bym dostała połówkę he he ah a

Podpis: tlol
Dodano: 2017-08-29 19:02:08 | Zgłoś naruszenie

Najlepsze pomidory są u tych Państwa. Nie ma znaczenia czy koktajlowe, czy malinówki czy też normalne - smakują jak smakowac powinien pomidor. Szkoda, ze tak krótko są dostępne

Podpis: ona
Dodano: 2017-08-29 18:56:59 | Zgłoś naruszenie

PW Media © 2009-2017
@:
Nawigacja
- Kontakt z redakcją
- Reklama na portalu MojaOlesnica.pl
- Regulamin
- Polityka prywatności
MojaOlesnica.pl w mediach
społecznościowych
Facebook Instagram YouTube Twitter